De 404-pagina: wat is het en waarom is het belangrijk?

Tim Cosson
dinsdag 18 april 2023
4 minuten

Het internet is een doolhof van webpagina’s en links. Soms kan het gebeuren dat je op een 404-pagina terechtkomt, waarbij de server aangeeft dat de pagina niet gevonden kan worden. Dit kan leiden tot frustratie bij de bezoeker en een negatieve invloed hebben op de gebruikerservaring. Als ondernemer wil je natuurlijk voorkomen dat jouw bezoeker op een 404-pagina terechtkomt. En als hij tóch deze foutmelding te zien krijgt, dan wil je hem graag helpen om op de juiste pagina terecht te komen en de informatie te vinden die hij zoekt.

Daarom is het belangrijk om een goede eigen 404-pagina te hebben. In deze blogpost lees je alles over de 404-pagina en hoe je ervoor kunt zorgen dat bezoekers niet afhaken als ze op een 404-pagina terechtkomen. Ontdek handige tips om jouw 404-pagina gebruikersvriendelijk te maken en klanten te behouden.

Wat is 404 – page not found?

“404 – page not found” is een foutmelding die aangeeft dat de server de gevraagde pagina niet kan vinden. Dit kan verschillende oorzaken hebben:

  • De link is verbroken, bijvoorbeeld doordat de pagina is verwijderd of verplaatst.
  • De bezoeker heeft een typfout gemaakt in de URL.
  • De server is overbelast of heeft een storing.

Hoe spoor je verbroken links op?

Om te weten welke pagina’s op jouw website een 404-foutmelding veroorzaken, kun je gebruikmaken van verschillende tools. Een van de populairste is Google Search Console. Deze tool biedt een overzicht van alle foutmeldingen op jouw website, inclusief de 404-foutmeldingen. Hierdoor kun je snel zien welke pagina’s niet kunnen worden gevonden en kun je deze aanpassen.

Als de 404-foutmelding wordt veroorzaakt door een verbroken link, zorg er dan voor dat de link wordt hersteld en de bezoeker wordt omgeleid naar de juiste pagina. Zo voorkom je dat bezoekers de foutmelding krijgen en gefrustreerd raken.

Wat is het belang van een goede eigen 404-pagina?

Wanneer je alle verbroken links hebt hersteld, kan een bezoeker nog steeds op een verkeerde pagina terechtkomen. In dat geval is het goed om een eigen, unieke 404-pagina te hebben.

Een eigen 404-pagina kan helpen om de gebruikerservaring te verbeteren en klanten te behouden. Wanneer een bezoeker op een 404-foutmelding stuit, kan dit namelijk een negatieve invloed hebben op de gebruikerservaring. Een standaard foutmelding wekt vaak de indruk dat de website niet goed onderhouden wordt. Een aangepaste 404-pagina kan de gebruikerservaring verbeteren en een positieve indruk achterlaten.

Een goede 404-pagina moet de bezoeker informeren over wat er mis is gegaan en wat hij kan doen om verder te gaan. De pagina moet een duidelijke boodschap bevatten die uitlegt wat er is gebeurd en hoe de bezoeker terug kan keren naar de gewenste pagina. Een unieke 404-pagina kan ook helpen om de merkidentiteit van jouw bedrijf te versterken en de betrokkenheid van de bezoekers te vergroten.

Hoe behoud je klanten die op de 404-pagina terechtkomen?

Om klanten te behouden die op een 404-pagina terechtkomen, is het belangrijk om te voorzien in alternatieve opties voor de bezoeker. Hier zijn enkele manieren om dit te doen:

  • Bied relevante links. Plaats relevante links op de 404-pagina naar andere pagina’s op jouw website. Zo help je jouw bezoeker om verder te navigeren op jouw website. Ook kan dit de betrokkenheid van de bezoeker vergroten.
  • Zorg voor een zoekfunctie. Plaats een zoekfunctie op de 404-pagina, zodat de bezoeker kan zoeken naar de gewenste informatie of pagina. Hiermee bied je een alternatieve manier om de bezoeker te helpen vinden wat hij zoekt.
  • Plaats contactgegevens. Plaats contactgegevens op de 404-pagina, zodat de bezoeker gemakkelijk contact kan opnemen met jouw bedrijf voor verdere assistentie.
  • Maak het interactief. Maak de 404-pagina interactief door bijvoorbeeld een spelletje of grapje toe te voegen. Dit kan helpen om de bezoeker te vermaken en de betrokkenheid te vergroten.

Het is ook belangrijk om de bezoeker te laten weten dat de foutmelding niet zijn schuld is en dat jouw bedrijf er alles aan doet om het probleem op te lossen. Door dit te doen, kan de bezoeker zich begrepen voelen en kan het vertrouwen in jouw bedrijf toenemen.

Conclusie: hoe zorg je voor een goede 404-pagina?

Kortom, een goede 404-pagina is belangrijk voor de gebruikerservaring op jouw website. Door het bieden van relevante links, een zoekfunctie, contactgegevens en interactieve elementen, kun je de bezoeker helpen om verder te gaan op jouw website en de negatieve ervaring van de 404-foutmelding verzachten. Een unieke 404-pagina kan ook helpen om de merkidentiteit van jouw bedrijf te versterken en de betrokkenheid van de bezoekers te vergroten. Dus zorg ervoor dat jouw 404-pagina niet alleen informatief, maar ook creatief en uitnodigend is!

Mindworkz: voor websites die doelen bereiken

Wij bouwen websites die passen bij jouw bedrijf en jouw doelgroep. Websites die doelen bereiken. Wil je ook een complete website op maat? Plan dan eenvoudig en vrijblijvend een kennismakingsgesprek met mij in. Tijdens dit gesprek probeer ik duidelijk te krijgen wat jouw vragen en behoeftes zijn en vertel ik je wat Mindworkz hierin voor jou kan betekenen.

Download het plan van aanpak voor jouw nieuwe website

  • In 10 essentiële stappen komen tot een plan van aanpak voor jouw ideale website;
  • Breng je doelen en strategie in kaart om de juiste website te creëren.
  • En nog veel meer…
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.