Leadgeneratie via WordPress-websites: van websiteverkeer naar potentiële klanten

Tim Cosson
donderdag 18 januari 2024
3 minuten

Een website kan een krachtig middel zijn voor bedrijfsgroei, maar het hebben van een website die veel bezoekers trekt, garandeert nog geen zakelijk succes. De uitdaging ligt in het omzetten van dit websiteverkeer in leads, oftewel potentiële klanten die interesse tonen in jouw product of dienst. Dit is het hart van leadgeneratie. In tegenstelling tot het direct omzetten van bezoekers in kopers, focust leadgeneratie zich op het aantrekken van geïnteresseerde bezoekers en het verzamelen van informatie over hen voor verdere communicatie.

Wat is leadgeneratie?

Leadgeneratie is het proces van het identificeren en actief opbouwen van een relatie met potentiële klanten voor jouw bedrijf. Het doel is om geïnteresseerde bezoekers op te merken, hun aandacht te trekken en hen aan te moedigen hun contactgegevens achter te laten. Dit is de start van een relatie waarin je hen stap voor stap overtuigt van de voordelen van jouw aanbod.

Hoe werkt leadgeneratie in WordPress: een stappenplan

WordPress beschikt over veel tools en plug-ins waarmee je gemakkelijk goede strategieën voor leadgeneratie kunt toepassen. Hier volgt een stapsgewijze aanpak om leadgeneratie succesvol in WordPress te realiseren:

1. Zorg met zoekmachineoptimalisatie voor voldoende bezoekers

Begin met het optimaliseren van je WordPress-website voor zoekmachines. Een goede SEO zorgt ervoor dat je website hoog scoort in zoekresultaten voor relevante zoektermen, waardoor meer bezoekers je site vinden.

2. Gebruik leadmagneten en ‘gated content’

Creëer en implementeer leadmagneten, zoals e-books, whitepapers of gratis webinars, en gated content, zoals uitgebreide artikelen of casestudies. Deze inhoud, alleen toegankelijk na het invullen van een formulier, trekt geïnteresseerde bezoekers die op zoek zijn naar specifieke informatie.

3. Ontwerp aantrekkelijke opt-informulieren en gebruik effectieve CTA’s

Nu je de aandacht van bezoekers hebt met waardevolle content, is het tijd om aantrekkelijke opt-informulieren en overtuigende Call-To-Actions (CTA’s) te creëren. Deze moeten bezoekers aanzetten tot het achterlaten van hun contactgegevens, wat het begin van leadgeneratie markeert.

4. Maak gebruik van marketingautomatisering en CRM-integratie

Nu wordt het wat technischer, maar om echt succesvolle leadgeneratie te realiseren, zijn marketingautomatisering en CRM-integratie essentieel. Gebruik marketingautomatisering voor het opvolgen van leads, zoals het automatisch versturen van e-mails na het invullen van een formulier. Integreer je WordPress-site met een CRM-systeem om leads efficiënt te volgen en beheren. Dit stelt je in staat een gepersonaliseerde benadering te hanteren en zorgt ervoor dat alle informatie van potentiële klanten centraal wordt opgeslagen en beheerd.

Door deze stappen te volgen, kun je een krachtige leadgeneratiemachine opzetten in WordPress, waarbij elk element bijdraagt aan het omzetten van websitebezoekers in waardevolle leads voor jouw bedrijf.

Een voorbeeld uit de praktijk

Laten we eens kijken naar een praktijkvoorbeeld. Stel, je hebt een bedrijf dat gespecialiseerd is in cloudoplossingen. Je creëert een e-book genaamd ‘Tien manieren om je bedrijfsdata veilig te houden in de cloud’. Je biedt dit e-book aan op je WordPress-site via een aantrekkelijk opt-informulier. Zodra iemand het e-book downloadt, worden zijn gegevens opgeslagen in je CRM. Vervolgens start er een geautomatiseerde e-mailcampagne met tips over databeveiliging en uiteindelijk een aanbod voor een gratis consultatiegesprek.

Tips bij leadgeneratie via WordPress-websites

Om je WordPress-website om te toveren tot een echte leadgeneratiemachine, geven we je hieronder nog een aantal tips:

 • Schrijf duidelijke, actiegerichte CTA’s. Je Call-To-Actions moeten niet alleen opvallen, maar ook duidelijk aangeven wat je wilt dat de bezoeker doet.
 • Bied waardevolle leadmagneten. Zorg dat wat je aanbiedt – of het nu een e-book, webinar of kortingscode is – écht waardevol en relevant is voor je doelgroep.
 • Personaliseer de communicatie. Hoe meer je je communicatie afstemt op individuele bezoekers, hoe groter de kans dat ze hun gegevens achterlaten.
 • Optimaliseer voor mobiele apparaten. Zorg ervoor dat je WordPress-site en leadgeneratie-elementen geoptimaliseerd zijn voor mobiele gebruikers.
 • Bied een livechat of chatbots aan. Dit kan de interactie met bezoekers verhogen en biedt een directe manier om leads te verzamelen.
 • Voeg interactieve elementen toe. Voeg interactieve elementen zoals quizzen, polls of video’s aan je website toe om bezoekers te betrekken.
 • Voeg socialmedia-integratie toe. Integreer ook social media op je site, zodat bezoekers gemakkelijk content kunnen delen. Dit verhoogt je bereik en potentieel voor nieuwe leads.
 • Analyseer, test en meet. Gebruik data-analyse om de wensen en behoeften van je bezoekers te begrijpen en speel hierop in met je content en aanbiedingen. Probeer verschillende benaderingen uit en analyseer wat het best werkt. A/B-tests zijn hierbij een krachtig hulpmiddel.

Mindworkz

Nu je de basis kent van leadgeneratie via WordPress, is het tijd om deze strategieën in de praktijk te brengen. Onthoud dat het bij leadgeneratie draait om het bieden van waarde, het opbouwen van vertrouwen en het onderhouden van relaties. Kun je hierbij wel wat hulp gebruiken en ben je benieuwd wat Mindworkz hierin voor jou kan betekenen? Plan dan vandaag nog een vrijblijvend kennismakingsgesprek in.

Download het plan van aanpak voor jouw nieuwe website

 • In 10 essentiële stappen komen tot een plan van aanpak voor jouw ideale website;
 • Breng je doelen en strategie in kaart om de juiste website te creëren.
 • En nog veel meer…
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.