Hoe het toepassen van ‘Design Thinking’ leidt tot betere websites

Tim Cosson
dinsdag 20 februari 2024
4 minuten

In de digitale wereld van vandaag is een website veel meer dan alleen een visitekaartje. Het is een belangrijk hulpmiddel dat bedrijven helpt te groeien, hun verhaal te vertellen en zich met klanten te verbinden. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw website zich onderscheidt in een zee van concurrentie? Het antwoord ligt in een creatieve en strategische benadering genaamd Design Thinking. Bij Mindworkz omarmen we deze benadering om websites te maken die er niet alleen mooi uitzien en goed werken, maar daadwerkelijk vernieuwende oplossingen bieden voor de problemen van gebruikers.

Wat is Design Thinking?

Stel je voor dat je door een bos loopt, op zoek naar de perfecte plek om een kamp op te zetten. Je hebt een idee van wat je nodig hebt: een vlakke ondergrond, nabijheid van water en bescherming tegen de elementen. Maar in plaats van direct naar de ‘juiste’ plek te gaan, neem je de tijd om het bos te verkennen, te observeren en te leren van de omgeving. Dit proces van verkennen, begrijpen en door herhaling tot verbetering komen, is de kern van Design Thinking: een benadering die je ook kunt toepassen op het ontwerpen van websites.

Design Thinking is een oplossingsgerichte benadering om complexe problemen op te lossen op een manier waarbij de gebruiker centraal staat. Het gaat er hierbij niet alleen om hoe de website eruit ziet of de functionaliteit, maar om het begrijpen van de diepere behoeften van de gebruikers en het creëren van oplossingen die deze behoeften op een holistische manier aanpakken. Het is een zichzelf voortdurend herhalend proces dat empathie, creativiteit en rationaliteit combineert om tot innovatieve oplossingen te komen.

De basisprincipes van Design Thinking

Design Thinking is een krachtige methodologie die bijzonder effectief is in webdesign. Hier volgt een diepere duik in de vijf fasen van Design Thinking met concrete voorbeelden van hoe deze principes kunnen worden toegepast in webdesign:

1. Verplaats je in de eindgebruiker

Deze fase draait om het begrijpen van de behoeften, ervaringen en uitdagingen van de eindgebruiker. Door middel van interviews, observaties en het gebruik van analysetools krijg je een dieper inzicht in de problemen waar de gebruiker mogelijk tegenaan loopt.

In deze fase kun je als webdesigner bijvoorbeeld vaststellen dat gebruikers moeite hebben met het navigeren op een e-commercewebsite. Door gebruik te maken van heatmaps en gebruikersfeedback, ontdek je het probleem: een te complexe menustructuur is de oorzaak is van de gebruikersfrustratie. Dit inzicht leidt tot het besluit om de navigatie te vereenvoudigen.

2. Bepaal wat het probleem is

Na het verzamelen en analyseren van gebruikersinzichten is het tijd om het kernprobleem vast te stellen. Dit is een cruciale stap om het ontwerpproces in goede banen te leiden.

Voorbeeld: Uit de empathiefase blijkt dat de gebruikersinterface overbeladen is, wat leidt tot verwarring en een hoge uitstapratio. Het probleem wordt als volgt gedefinieerd: “Gebruikers hebben moeite om snel te vinden wat ze zoeken, wat resulteert in frustratie.”

3. Kom met creatieve oplossingen

In deze fase kom je met mogelijke oplossingen voor het probleem. Hierbij gaat het in eerste instantie om kwantiteit en niet direct om kwaliteit. De bedoeling is om met zoveel mogelijk creatieve oplossingen te komen en hier uiteindelijk de beste uit te selecteren.

Voorbeeld: In deze fase kun je als webdesigner met verschillende oplossingen komen, zoals het herontwerpen van de website met een minimalistische benadering, het verbeteren van de zoekfunctionaliteit en het implementeren van een intuïtiever navigatiesysteem.

4. Ontwikkel verschillende prototypes

In deze fase zet je de geselecteerde ideeën om in prototypes. Deze fase is gericht op het snel visualiseren van oplossingen om feedback en inzichten te verkrijgen.

Voorbeeld: Je ontwikkelt een prototype van een vernieuwde homepage met een gestroomlijnde navigatiebalk en een duidelijke zoekbalk. Dit prototype is een vereenvoudigde weergave van hoe de homepage eruit zou komen te zien, enkel bedoeld om het concept snel te kunnen testen.

5. Test en verfijn

De laatste fase omvat het testen van prototypes met echte gebruikers om waardevolle feedback te verzamelen. Deze feedback gebruik je om het ontwerp te verfijnen en te verbeteren.

Voorbeeld: Je test de nieuwe homepage onder echte gebruikers. A/B-testing onthult dat een vereenvoudigd navigatiemenu leidt tot een betere gebruikerservaring. Op basis van deze feedback wordt het ontwerp verder aangepast.

De kracht van Design Thinking

Design Thinking onderscheidt zich door zijn cyclische aard. Het gaat om een herhalend proces van leren, aanpassen en testen. Deze methodologie benadrukt bovendien de vroege en actieve betrokkenheid van gebruikers in het ontwerpproces. Dankzij deze benadering kunnen ontwerpers zich aanpassen aan zowel de feedback als de veranderde behoeften van de gebruikers, wat leidt tot vernieuwende oplossingen.

Mindworkz omarmt Design Thinking

Nu je de basis kent van Design Thinking en begrijpt hoe dit kan worden toegepast op websiteontwerp, is het tijd om deze strategieën in de praktijk te brengen. Kun je hierbij wel wat hulp gebruiken en ben je benieuwd wat Mindworkz hierin voor jou kan betekenen? Plan dan vandaag nog een vrijblijvend kennismakingsgesprek in. Samen kunnen we een strategische, op Design Thinking gebaseerde website bouwen die jouw bedrijf naar het volgende niveau tilt.

Download het plan van aanpak voor jouw nieuwe website

  • In 10 essentiële stappen komen tot een plan van aanpak voor jouw ideale website;
  • Breng je doelen en strategie in kaart om de juiste website te creëren.
  • En nog veel meer…
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.