Doelgerichte websiteanalyse: waar je op moet letten bij het analyseren van de prestaties van jouw website

Tim Cosson
dinsdag 26 september 2023
5 minuten

Je website is het digitale gezicht van jouw bedrijf. En net zoals je regelmatig de prestaties van je fysieke winkel of kantoor evalueert, is het belangrijk om de prestaties van je website regelmatig te analyseren. Maar waar begin je? En welke gegevens zijn cruciaal? In dit artikel vertellen we je er alles over!

Wat is websiteanalyse?

Websiteanalyse is het proces van het verzamelen, meten en analyseren van gegevens van je website om het gedrag van bezoekers te begrijpen en te optimaliseren voor gewenste uitkomsten, zoals conversies of klantbetrokkenheid. Het doel is om inzicht te krijgen in de manier waarop gebruikers met je site omgaan, welke content effectief is en waar eventuele pijnpunten zitten die de gebruikerservaring kunnen hinderen.

Waarom is websiteanalyse zo belangrijk?

De reden voor het uitvoeren van een websiteanalyse is simpel: je kunt alleen verbeteren wat je meet. Door te begrijpen hoe bezoekers met je website omgaan, kun je betere beslissingen nemen over design, content en marketingstrategieën, wat weer kan leiden tot hogere conversieratio’s en een groter rendement op investering.

Websiteanalysetools: je digitale gereedschapskist

Om deze analyses uit te kunnen voeren, zijn er verschillende tools ontworpen die webmasters en marketeers helpen bij het verzamelen van waardevolle data. Deze tools variëren van ‘basis’ tot ‘geavanceerd’ en kunnen zo eenvoudig zijn als het tellen van paginaweergaven of zo complex als het analyseren van gebruikersgedrag en conversiepaden.

Enkele populaire websiteanalysetools zijn:

 • Google Analytics: Dit is een krachtige gratis tool die een breed scala aan gegevens biedt over websiteverkeer, gebruikersgedrag en meer.
 • Hotjar: Biedt heatmaps en sessieopnames om te zien hoe gebruikers zich daadwerkelijk op je site gedragen.
 • SEMrush: Helpt bij het analyseren van je SEO-prestaties en geeft inzicht in zoekwoorden en backlinks.
 • Crazy Egg: Een andere tool voor het genereren van heatmaps en het begrijpen van klikgedrag.

Google Analytics: veruit de populairste tool voor websiteanalyse

Hoewel elke tool unieke kenmerken en mogelijkheden heeft, is Google Analytics veruit de populairste tool op het gebied van websiteanalyse. Het is een krachtige en veelzijdige tool, die bovendien gratis te gebruiken is.

Met deze tool kun je uiteenlopende zaken meten:

 • het totale websiteverkeer;
 • de specifieke bronnen van dit verkeer, of het nu gaat om organische zoekopdrachten, betaalde advertenties of sociale media;
 • het gedrag van je bezoekers, zoals de meest bezochte pagina’s en op welk moment ze besluiten de website te verlaten;
 • het instellen van specifieke doelen en het monitoren van conversies.

Hoe gebruik je Google Analytics effectief?

Maar hoe haal je nu het meeste uit Google Analytics? Het begint allemaal met helder gedefinieerde doelen. Voordat je in de diepte van de data duikt, moet je duidelijk voor ogen hebben wat je met je website wilt bereiken. Zoek je naar meer verkoopconversies, wil je dat meer mensen zich inschrijven voor je nieuwsbrief of streef je simpelweg naar meer websitebezoekers?

Met een duidelijk doel voor ogen kun je gerichter naar de data kijken en specifieke rapporten raadplegen die aansluiten bij jouw doelstellingen. En vergeet niet verder te kijken dan de oppervlakkige gegevens. Analyseer, stel vragen en graaf dieper om waardevolle inzichten te verkrijgen. Daarnaast helpt het gebruik van aangepaste segmenten en alerts in Google Analytics om je analyses nog scherper te maken.

KPI’s: de polsslag van je website

Na het analyseren van je verkeer en bezoekersgedrag komt de cruciale stap: het meten van de Key Performance Indicators (KPI’s). Deze indicatoren zijn de kern van websiteanalyse en geven direct inzicht in de prestaties van je site.

Enkele belangrijke KPI’s voor succesvolle websites zijn:

 • Bouncepercentage: Geeft aan hoeveel bezoekers je site verlaten zonder interactie. Een hoog percentage kan wijzen op niet-relevante content of een gebruiksonvriendelijk ontwerp.
 • Paginaweergaven: Hoe vaak worden je pagina’s bekeken? Dit geeft een idee van de populariteit en relevantie van je content.
 • Gemiddelde sessieduur: Hoe lang blijven bezoekers gemiddeld op je site? Een langere duur kan wijzen op boeiende content.
 • Conversieratio: Dit toont het percentage bezoekers dat een specifieke actie voltooit, zoals het doen van een aankoop of het aanmelden voor een nieuwsbrief.

Interpretatie van de gegevens

Het verzamelen van deze gegevens is slechts het halve werk. Het interpreteren van deze data is waar de echte magie gebeurt.

 • Kijk naar trends: Zie je een daling in paginaweergaven na een recente website-update? Misschien is de nieuwe lay-out niet zo gebruiksvriendelijk.
 • Segmenteer op verschillende groepen: Analyseer niet alleen je totale publiek, maar deel je bezoekers in groepen in. Misschien zijn je mobiele gebruikers minder betrokken, wat wijst op optimalisatieproblemen op mobiele apparaten.
 • Vergelijk je prestaties: Vergelijk je huidige prestaties met die uit het verleden. Dit geeft waardevolle inzichten in groei of eventuele stagnatie.
 • Zet inzichten om in concrete acties: Tot slot is het essentieel om deze inzichten om te zetten in concrete acties.

Strategische beslissingen: van inzicht naar actie

Zodra je de gegevens hebt geïnterpreteerd, is het tijd voor actie. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om de opgedane kennis in te zetten om de prestatie van je website te verbeteren:

 • Identificeer verbeterpunten: Waar liggen problemen met je website?
 • Prioritering: Richt je eerst op gebieden met het grootste verbeterpotentieel.
 • Testen: Overweeg A/B-testen om te zien welke wijzigingen het effectiefst zijn.
 • Feedback: Vraag feedback van klanten. Ze kunnen waardevolle inzichten bieden die je misschien over het hoofd hebt gezien.

Mindworkz: wij maken websites die doelen bereiken

Een doelgerichte websiteanalyse is geen eenmalige taak, maar een continu proces. Het web verandert voortdurend en wat vandaag werkt, is morgen misschien verouderd.

Bij Mindworkz zijn we gespecialiseerd in het helpen van mkb-bedrijven bij het optimaliseren van hun online aanwezigheid. Wij maken websites die doelen bereiken en kunnen je daarbij ook helpen bij het opzetten van Google Analytics, het interpreteren van de gegevens en het nemen van strategische beslissingen. Klaar om de prestaties van je website naar een hoger niveau te tillen? Plan dan vandaag nog een vrijblijvend kennismakingsgesprek met mij in.

Download het plan van aanpak voor jouw nieuwe website

 • In 10 essentiële stappen komen tot een plan van aanpak voor jouw ideale website;
 • Breng je doelen en strategie in kaart om de juiste website te creëren.
 • En nog veel meer…
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.