Hoe optimaliseer je jouw afbeeldingen en video’s voor visual search? Vijf SEO-tips!

Tim Cosson
dinsdag 21 maart 2023
3 minuten

Stel, je loopt in een winkel en ziet mooie schoenen. Voordat je de schoenen koopt, wil je graag weten of je ze in een andere winkel – of online – goedkoper kunt krijgen. In plaats van het merk en model te googelen, om zo op zoek te gaan naar het product, maak je een foto van het product en laat je Google naar soortgelijke foto’s zoeken. Dat is visual search: in plaats van een handmatige tekstuele zoekopdracht in te voeren, zoek je door middel van afbeeldingen.

Visual search is de nieuwste trend in zoektechnologie. Deze technologie heeft een grote invloed op online shoppen en het zoeken naar informatie. In deze tekst gaan we in op wat visual search precies inhoudt en hoe het werkt, en geven we vijf tips voor het optimaliseren van jouw afbeeldingen en video’s, zodat ze beter worden gevonden door middel van visual search.

Wat is visual search en hoe werkt het?

Visual search is een manier van zoeken waarbij afbeeldingen en video’s worden gebruikt in plaats van tekst. Zoekmachines als Google en Bing maken al gebruik van visual search. Ook socialmediaplatforms zoals Instagram en Pinterest hebben visualsearchfuncties geïmplementeerd.

Visual search maakt gebruik van beeldherkenningstechnologie om de afbeelding te analyseren en te vergelijken met een database aan afbeeldingen. Dit proces wordt vaak uitgevoerd met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) en machinelearning-algoritmen (ML-algoritmen). Deze algoritmen kunnen objecten, kleuren en patronen in de afbeelding herkennen en vergelijken met vergelijkbare afbeeldingen in de database.

Een van de grootste voordelen van visual search is dat het gebruikers in staat stelt om snel en gemakkelijk producten te vinden die ze zoeken. In plaats van handmatig een tekstuele zoekopdracht in te vullen, kunnen gebruikers een afbeelding uploaden of een foto maken van het product.

Visual search: de toekomst van zoeken

Visual search is een logische stap in de evolutie van zoektechnologie. Steeds meer mensen gebruiken hun mobiele telefoon om informatie te zoeken op het internet. Ook online shoppen via de mobiele telefoon is steeds populairder. Visual search maakt het voor deze gebruikers gemakkelijker en sneller om informatie te vinden. Bovendien zal visual search met de opkomst van het Internet of Things (IoT) en de groeiende populariteit van augmented reality (AR) een steeds belangrijkere rol gaan spelen in de manier waarop mensen zoeken naar informatie. Met name in de e-commerce zal deze manier van zoeken een steeds grotere rol spelen. Bedrijven die zich aanpassen aan deze trend en hun afbeeldingen en video’s optimaliseren voor visual search, zullen in staat zijn om hun doelgroep beter te bereiken en hun online aanwezigheid te versterken.

Vijf tips voor het optimaliseren van je afbeeldingen en video’s voor visual search

Om ervoor te zorgen dat je afbeeldingen en video’s goed gevonden worden met visual search, is het belangrijk dat je ze optimaliseert. Hier zijn een paar tips voor het optimaliseren van je afbeeldingen en video’s voor visual search:

  1. Gebruik duidelijke en scherpe afbeeldingen. Zorg ervoor dat je afbeeldingen duidelijk en scherp zijn, zodat ze goed kunnen worden herkend door de zoekmachine.
  2. Schrijf goede alt-teksten. Alt-tekst is de tekst die wordt weergegeven als een afbeelding niet kan worden geladen. Door gebruik te maken van alt-tekst, kun je de zoekmachine helpen om de inhoud van de afbeelding te begrijpen.
  3. Maak gebruik van beschrijvende bestandsnamen. Zorg ervoor dat je bestandsnamen beschrijvend zijn en zoekwoorden bevatten die relevant zijn voor de inhoud van de afbeelding.
  4. Gebruik videotags. Zoekmachines kunnen video’s nog niet zo goed lezen als tekst. Daarom is het belangrijk om videotags te gebruiken om de zoekmachine te helpen begrijpen waar de video over gaat.
  5. Gebruik geotagging. Door afbeeldingen en video’s te ’taggen’ met de locatie waar ze zijn genomen, kun je ze makkelijker vindbaar maken voor mensen die zoeken naar afbeeldingen of video’s van een specifieke locatie.

Mindworkz: websites die gevonden worden

Kortom, visual search is een nieuwe en snelgroeiende trend in zoektechnologie. Door je afbeeldingen en video’s te optimaliseren voor visual search, kun je je doelgroep beter bereiken en je online aanwezigheid versterken.

Wil je ook je website optimaliseren voor visual search en beter worden gevonden in zoekmachines? Neem contact op met Mindworkz. Ons team van experts helpt je graag. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Plan dan nu eenvoudig en vrijblijvend een kennismakingsgesprek in.

Download het plan van aanpak voor jouw nieuwe website

  • In 10 essentiële stappen komen tot een plan van aanpak voor jouw ideale website;
  • Breng je doelen en strategie in kaart om de juiste website te creëren.
  • En nog veel meer…
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.