De kracht van storytelling in webdesign

Tim Cosson
dinsdag 17 oktober 2023
6 minuten

Met maar liefst 1,8 miljard websites op het World Wide Web is het een ware kunst om op te vallen en de aandacht van bezoekers vast te houden. Hoewel esthetisch design en gebruiksvriendelijkheid sleutelrollen spelen, blijft één element vaak onderbelicht: storytelling. Bij Mindworkz geloven we dat een meeslepend verhaal niet alleen de aandacht trekt, maar ook een diepere verbinding met je bezoeker schept. In dit artikel onthullen we de magie van storytelling in webdesign.

Emotie en verbinding

Een website is zoveel meer dan een digitale folder. Het is een plek waar je een duurzame relatie kunt opbouwen met je klanten. Eerste indrukken tellen, maar het zijn de diepere emoties die voor een blijvende verbinding zorgen.

Stel je voor, je verkoopt eerlijk geproduceerde koffie. Je kunt gewoon foto’s van jouw koffiepakken tonen. Maar waarom zou je niet verder gaan? Deel het verhaal van de lokale boer die zorgt voor de grondstoffen, laat de planten zien waar de koffiebonen aan groeien en vertel hoe jouw koffie bijdraagt aan een betere wereld. Zo wordt je product niet alleen een object, maar een missie, een verhaal.

Doelgroep: aan wie vertel je jouw verhaal?

Het bepalen van je doelgroep is cruciaal voor effectieve storytelling. Je kunt dit concretiseren door het creëren van buyer persona’s. Een buyer persona is een semi-fictieve weergave van je ideale klant, die je helpt te begrijpen wat je klanten echt willen en hoe je hun problemen kunt oplossen.

Het is van essentieel belang om je website klantgericht te maken: denk niet vanuit het perspectief van het bedrijf, maar vanuit de problemen en behoeften van de klant. Door dit te doen, spreek je direct aan wat jouw publiek zoekt en bied je gerichte oplossingen aan.

Tekstuele elementen: wat wil je vertellen?

Storytelling komt overal op je website terug, van de homepagina tot de contactpagina. De taal die je gebruikt, is niet alleen een middel om informatie over te dragen; het is een krachtig gereedschap om je bedrijfsidentiteit en merkverhaal te vormen en te versterken.

Hier zijn enkele belangrijke plaatsen op je website waar tekst een prominente rol speelt in het vertellen van je verhaal:

 • Homepagina: Dit is vaak het eerste wat je bezoekers zien. De tekst hier moet helder uitleggen wat je doet, maar ook waarom je het doet. Een kort verhaal of missieverklaring kan helpen om dit in context te plaatsen.
 • Over ons: Dit is je kans om het verhaal van je bedrijf diepgaand te vertellen. Hoe is het bedrijf opgericht? Wat drijft jou en je team? Welk probleem los je op? Een goed geschreven ‘Over ons’-pagina kan een sterke emotionele verbinding met je doelgroep creëren.
 • Product- of dienstenpagina’s: Hier kun je verhalen vertellen over de voordelen van jouw product of dienst. Ga verder dan alleen de technische specificaties; leg uit hoe jouw product of dienst iemands leven beter, gemakkelijker of gelukkiger maakt.
 • Blogposts: Deze kunnen een geweldige plek zijn om dieper op zaken in te gaan. Je kunt klantcases delen, dieper ingaan op de oorsprong van je producten en informatie en inspiratie delen.
 • Contactpagina: Zelfs de contactpagina kan een onderdeel zijn van je verhaal. In plaats van een simpel formulier kun je hier uitleggen waarom je graag van je bezoekers hoort of hoe belangrijk klantenservice voor je is.

Als je de tekstuele elementen van je website wilt optimaliseren, zijn hier enkele tips om mee aan de slag te gaan:

 • Gebruik een consistente tone-of-voice: Deze moet passen bij je merkpersoonlijkheid.
 • Gebruik storytellingtechnieken: Maak gebruik van technieken zoals het opbouwen van spanning, het stellen van vragen en het schetsen van herkenbare situaties om de lezer te betrekken.
 • Houd je doelgroep in gedachten: Houd je doelgroep in gedachten bij het schrijven. Jargon dat door professionals wordt begrepen, is misschien niet geschikt voor een algemeen publiek.
 • Voeg citaten of getuigenissen toe: Voeg deze toe om je tekst een extra laag van geloofwaardigheid en emotionaliteit te geven.
 • Laat belangrijke informatie opvallen: Dit doe je door gebruik te maken van vetgedrukte teksten, bullet points en titels en tussenkopjes die nieuwsgierigheid wekken.

Door op deze manier naar je tekstuele content te kijken, wordt elke pagina en elk element een onderdeel van een groter verhaal dat je met je website wilt vertellen.

Visuele elementen: wat wil je tonen?

Visuele storytelling is een krachtige manier om je boodschap over te brengen en een emotionele band met je publiek te creëren. Foto’s, video’s, kleurschema’s, typografie en lay-out spelen allemaal een rol in het tot leven brengen van je merkverhaal.

Om de impact van visuele storytelling te maximaliseren, zijn er verschillende elementen waar je rekening mee kunt houden:

 • Beeldmateriaal: De juiste afbeeldingen kunnen een verhaal op zichzelf vertellen. Neem bijvoorbeeld een pension in een prachtig natuurgebied. Nu kun je natuurlijk een foto plaatsen van het pension zelf, maar een korte video met dronebeelden van de omgeving kan het verhaal van de onvergetelijke ervaring die gasten zullen hebben veel krachtiger overbrengen.
 • Kleurenschema’s: De kleuren van je website moeten in lijn zijn met je merkidentiteit en het gevoel dat je wilt oproepen. Zachte kleuren kunnen bijvoorbeeld een gevoel van rust en comfort geven, terwijl felle kleuren energie en actie kunnen uitstralen.
 • Typografie: Net als de tone-of-voice in je teksten kan de stijl van je lettertypes veel zeggen over je merk. Een traditioneel serif-lettertype kan autoriteit en betrouwbaarheid uitstralen, terwijl een modern schreefloos lettertype vaak als innovatief en modern wordt gezien.
 • Lay-out en structuur: Hoe de elementen op je pagina zijn ingedeeld, kan ook bijdragen aan je verhaal. Een clean en eenvoudig design kan professionaliteit en efficiëntie uitstralen, terwijl een meer eclectische lay-out creativiteit en innovatie kan suggereren.

Wil je jouw visuele storytelling verbeteren? Volg dan onderstaande tips op:

 • Zorg voor een visuele hiërarchie: Hiermee leidt je de gebruiker op een logische manier door het verhaal heen.
 • Gebruik geen stockfoto’s: Gebruik eigen foto’s die echte mensen en situaties weergeven om authenticiteit uit te stralen.
 • Denk na over je eerste indruk: Zorg ervoor dat de belangrijkste visuele elementen boven de ‘vouw’ staan.
 • Gebruik iconen: Hiermee kun je complexe informatie snel en duidelijk overbrengen.
 • Overweeg om een stijlgids te maken: Hierin leg je alle visuele elementen van je merk vast, van kleurenpalet tot lettertypes, om een consistent verhaal te vertellen.

Door deze visuele elementen zorgvuldig te selecteren en af te stemmen, maak je van je website niet zomaar een verzameling webpagina’s, maar een visueel meeslepend verhaal dat de aandacht van bezoekers vasthoudt en hen aanzet om actie te ondernemen.

Multimedia: een compleet beeld

Multimedia-elementen, zoals video’s, podcasts en interactieve grafieken, dienen als krachtige aanvullingen op de tekstuele en visuele inhoud van je website. Ze hebben het unieke vermogen om je verhaal op een dynamische en boeiende manier tot leven te brengen. Terwijl een geschreven testimonial overtuigend kan zijn, kan een video van een tevreden klant vaak een nog grotere impact hebben. Daarnaast kunnen podcasts diepgaande inzichten bieden en een gevoel van gemeenschap en verbinding met je publiek creëren. In wezen bieden multimedia-elementen je de mogelijkheid om een compleet en rijk beeld te schetsen van wat jouw merk of bedrijf te bieden heeft.

Hier zijn enkele tips om multimedia effectief in te zetten voor storytelling op je website:

 • Kies het juiste format: Niet elk verhaal is geschikt voor elk medium. Bedenk welk format (video, podcast, interactieve grafiek, etc.) het meest geschikt is om je boodschap over te brengen.
 • Kwaliteit boven kwantiteit: Zorg voor hoogwaardige producties. Een slecht geproduceerde video kan meer kwaad doen dan goed, dus investeer in goede apparatuur en editing.
 • Maak het toegankelijk: Zorg voor ondertiteling bij video’s en een transcript bij podcasts. Dit maakt je content toegankelijker en kan je SEO ten goede komen.
 • Betrek je publiek: Gebruik multimedia om je publiek actief te betrekken. Dit kun je doen door middel van interactieve elementen in een video te gebruiken of door discussievragen aan het eind van een podcast te stellen.
 • Wees consistent: Net zoals bij tekst en beeld moet ook je multimediacontent in lijn zijn met je merkidentiteit en algemene boodschap.

Door multimedia op een strategische en goed doordachte manier in te zetten, kun je je storytelling naar een hoger niveau tillen en een diepere en emotionelere connectie met je publiek realiseren.

Wat wordt jouw verhaal?

Bij Mindworkz zijn we ervan overtuigd dat een goed verhaal het fundament is van elk succesvol merk of bedrijf en dat dit verhaal goed moet terugkomen op de website. Of het nu gaat om de keuze van visuele elementen, de nuances in je tekst of de dynamiek van multimedia: elk aspect van je website is belangrijk. En net zoals schoonheid vluchtig kan zijn, zo is ook een ‘mooi uitziende’ website niet voldoende. Wat beklijft, is een website die meer doet dan alleen de ogen strelen. Een die een verhaal vertelt, emoties opwekt en de bezoeker aanzet tot actie. Dus als je overweegt je website te bouwen of te herontwerpen, bedenk dan dat het vertellen van jouw unieke verhaal de sleutel kan zijn tot langdurig succes.

Wil je weten wat Mindworkz hierin voor jou kan betekenen? Plan dan vandaag nog een vrijblijvend kennismakingsgesprek in.

Download het plan van aanpak voor jouw nieuwe website

 • In 10 essentiële stappen komen tot een plan van aanpak voor jouw ideale website;
 • Breng je doelen en strategie in kaart om de juiste website te creëren.
 • En nog veel meer…
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.