UX-design

Tim Cosson
dinsdag 6 april 2021
4 minuten

Wil jij een nieuwe website laten ontwerpen voor jouw bedrijf? Dan heb je misschien al ideeën over hoe die website eruit moet komen te zien. Misschien heb je zelfs al nagedacht over de afbeeldingen die op de website moeten komen en de kleuren die gebruikt moeten worden. Je wilt immers dat jouw website uitstraalt waar jij als bedrijf voor staat. Maar heb je ook al nagedacht over de manier waarop de klant jouw website gebruikt? UX-design gaat precies daarover: het ontwerpen van de gebruikservaring of User Experience. Wat UX-design precies inhoudt en waarom het belangrijk is bij het ontwerpen van een website, lees je hier.

Wat is UX-design en waarin verschilt het van UI-design?

UX-design en UI-design worden nog wel eens met elkaar verward. Daarom hieronder het verschil tussen beide termen.

  • UI is de afkorting voor User Interface, oftewel: de gebruikersomgeving. UI-design gaat over het ontwerpen van alle visuele aspecten van de website. Simpel gezegd houdt een UI-designer zich bezig met het ontwerpen van een website die er visueel aantrekkelijk uitziet.
  • UX is de afkorting voor User Experience, oftewel: de gebruikerservaring. UX-design gaat dus over het ontwerpen van de gebruikerservaring. Het visuele aspect is weliswaar onderdeel van UX-design, maar UX-design gaat een stapje verder. Een UX-designer kijkt naar de totale klantbeleving. De nadruk ligt op wat zich in het hoofd van de gebruiker afspeelt tijdens het bezoeken van de website, de emoties die worden opgeroepen en het oordeel dat de bezoeker heeft na interactie met de website.

UX-design: gebruiksvriendelijkheid, functionaliteit en flow

UX-design speelt zich dus meer op de achtergrond af. Het draait bij UX-design vooral om de gebruiksvriendelijkheid, functionaliteit en de flow van de website. Bij UX-design gaat het erom het doel dat jij hebt met de website en de behoeften van de gebruiker op elkaar af te stemmen.

Jouw bezoeker moet op een natuurlijke manier een pad kunnen volgen door jouw website. Dit pad is afhankelijk van wat de bezoeker wil doen op jouw website. Een prettige flow maakt de interactie tussen jou en je klant via jouw website praktisch en zinvol. Gebruiksvriendelijkheid zorgt ervoor dat de klant jouw website met een goed gevoel bezoekt en hier achteraf voldaan op terugkijkt. Functionaliteit zorgt ervoor dat de website werkt en de klant nergens ‘vastloopt’.

Ontwerpen vanuit jouw ideale klant

Veel bedrijven vinden het belangrijk dat hun website er mooi en professioneel uitziet. Logisch, want je wilt dat jouw website uitstraalt waar jouw bedrijf voor staat. Maar wanneer je bij het ontwerp van je website alleen nadenkt over wat jij wilt dat de website uitstraalt, vergeet je degenen waarvoor je de website eigenlijk maakt: jouw klanten. Bij UX-design draaien we het om. We denken niet vanuit jou als bedrijf, maar vanuit jouw ideale klant. Daarbij kijken we bovendien niet alleen naar wat de klant mooi vindt, maar vooral naar de manier waarop deze de website gebruikt.

Om erachter te komen wie jouw ideale klant is en hoe deze klant de website gebruikt, doen we onderzoek naar jouw doelgroep. We schetsen klantprofielen, buyer personas, of maken user stories. Het onderzoek naar jouw ideale klant vertalen we naar wireframes. Wireframes kun je zien als een soort blokkendoos of een schematische tekening van de website, zonder focus op het visuele aspect. We kijken welke onderdelen terug moeten komen om een optimale gebruikerservaring te realiseren. Hierbij kijken we bijvoorbeeld naar de verschillende pagina’s die ontworpen moeten worden, de verschillende knoppen die op de pagina moeten komen, de USP’s, etcetera.

Waarom is UX-design belangrijk?

Waarschijnlijk heb je nu al een idee van het belang van UX-design voor een prettige gebruikerservaring voor jouw websitebezoekers. Maar wat heb jij als ondernemer, of heeft jouw bedrijf, nu concreet aan UX-design?

Natuurlijk wil je dat je klanten een prettige ervaring hebben op jouw website. Dit zorgt ervoor dat ze een fijn gevoel hebben bij jouw bedrijf, ze langer op je website blijven en eerder geneigd zijn terug te komen. Een goed UX-design kan je echter ook direct een concreet voordeel opleveren: meer klanten en een hogere conversieratio.

UX-design zorgt er dankzij de gebruiksvriendelijkheid, functionaliteit en user flow voor dat de website meer conversie oplevert. Zoals gezegd gaat het er bij UX-design om het doel dat jij hebt met de website en de behoeften van de gebruiker op elkaar af te stemmen. Met UX-design maak je het de klant zo eenvoudig en zo prettig mogelijk om een actie te ondernemen waar jij zelf ook belang bij hebt. Denk bijvoorbeeld aan: een aankoop doen, een offerte opvragen, of contact opnemen.

Meer informatie?

Wil jij ook een website laten ontwerpen waarbij een optimale gebruikerservaring voorop staat? Neem contact met ons op voor meer informatie of maak een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek.

Download het plan van aanpak voor jouw nieuwe website

  • In 10 essentiële stappen komen tot een plan van aanpak voor jouw ideale website;
  • Breng je doelen en strategie in kaart om de juiste website te creëren.
  • En nog veel meer…
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.