Wat zijn wireframes en waarom zijn ze belangrijk?

Tim Cosson
woensdag 4 november 2020
4 minuten

Wat zijn wireframes?

Wireframes zijn de bouwtekeningen van je website, een hulpmiddel waarin je de onderdelen en functionaliteiten van je website visualiseert. In wireframes bepaal je zaken zoals navigatie, indeling van de pagina en inhoud. En belangrijk: hier hoef je geen rekening te houden met grafische aspecten. Hieronder zie je een voorbeeldafbeelding van een wireframe:

Zoals je ziet, zijn het visueel saaie afbeeldingen, maar het geeft een goede indruk hoe de pagina opgebouwd wordt.

Waarom zijn wireframes essentieel?

Het is belangrijk dat je in een vroeg stadium vastlegt hoe je website gaat werken. Op die manier kun je erop toezien dat je je ideale klant de dingen toont die hij of zij graag wil. Je bouwt je website immers niet voor jezelf, maar voor je ideale klant. Daarnaast zorg je met wireframes al vroeg voor een discussiestuk over het functioneren van je website. Zonder wireframes gaat de discussie al snel over het visuele concept, terwijl de inhoud en functionaliteiten van een website een grotere invloed hebben op de prestaties van je website.

4 tools voor het maken van wireframes

Wil je zelf aan de slag met het maken van Wireframes? Dan helpen de volgende tools je op weg:

Frame Box
Frame Box is volledig gratis te gebruiken. Deze tool is erg simpel, maar wel standaard. Dit maakt hem minder geschikt voor complexere projecten vol details. Frame Box is wel perfect voor kleine, minder complexe projecten.

Wireframe.CC
Wanneer je van minimalistische designs houdt, is Wireframe.cc een tool voor jou. Deze tool is zeer intuïtief en makkelijk in gebruik. De premium prijs schommelt tussen de 12 dollar en 100 dollar, afhankelijk van je behoefte.

MockFlow
Mockflow is een pakket van tools voor ontwerpers. Wireframing is een kleiner onderdeel van een groter geheel. Met het gratis account kun je dingen uitproberen, maar je zult vrijwel zeker moeten upgraden om alle functionaliteiten te krijgen die je nodig hebt. Dat begint bij 14 dollar per maand.

Balsamiq
De laatste tool is Balsamiq, die we ook bij Mindworkz gebruiken. Het voordeel van Balsamiq is dat deze tool zeer eenvoudig is in gebruik en dat je snel een schets kunt neerzetten. Je kunt zonder al te veel kennis snel tot een wireframe komen. Je kunt Balsamiq in de cloud gebruiken of downloaden op je PC. De PC-versie start vanaf 89 dollar eenmalig.

Kennismaken

Hopelijk biedt dit artikel je wat inspiratie en hulp. Mocht je willen kennismaken en kijken hoe we jou kunnen helpen met het bouwen van een nieuwe website? Plan dan online een afspraak met mij inplannen. We spreken elkaar dan snel!

Download het plan van aanpak voor jouw nieuwe website

  • In 10 essentiële stappen komen tot een plan van aanpak voor jouw ideale website;
  • Breng je doelen en strategie in kaart om de juiste website te creëren.
  • En nog veel meer…
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.