WordPress CMS vs custom CMS

Tim Cosson
donderdag 4 maart 2021
4 minuten

Wil je een website laten maken voor jouw bedrijf? En twijfel je of je een bedrijf wilt inschakelen dat een maatwerk-CMS voor je bouwt, of een partij die met WordPress werkt? In dit artikel gaan we in op de vooroordelen die bestaan over WordPress-websites en leggen we uit waarom een WordPress-website voor ons altijd de voorkeur heeft.

Wat is een CMS?

Voordat we in dit onderwerp duiken, is het belangrijk dat we eerst ingaan op de vraag wat een CMS is. CMS staat voor: content management system. Met andere woorden: het CMS is het systeem waarin je de content op jouw website beheert. Een CMS maakt het voor minder technische medewerkers eenvoudig om tekst, afbeeldingen of documenten op een website toe te voegen en/of aan te passen, omdat je hiervoor geen code hoeft te schrijven.

Wanneer je een website bouwt, kun je ervoor kiezen om dit in een bestaand CMS te doen of een nieuw systeem op maat te maken. WordPress is een voorbeeld van een open source CMS. Dit betekent dat dit systeem door iedereen gratis en open te gebruiken is. Het is de meest gebruikte CMS-software ter wereld.

Vooroordelen WordPress

Hoewel WordPress verantwoordelijk is voor maar liefst 60% van alle websites die met een CMS gebouwd zijn, bestaan over het laten maken van een website in WordPress nog veel vooroordelen. Hieronder weerleggen we de 3 grootste.

1. Met WordPress krijg je alleen ‘standaard’ websites

Wanneer je gebruikmaakt van de standaardthema’s en -templates, krijg je inderdaad een standaard website. Maar je kunt in WordPress élke website laten maken die je maar kunt bedenken. WordPress is slechts het framework waarin je een website laat bouwen. Ook in dit systeem kun je een maatwerkwebsite realiseren. Wij als wordpress specialisten hebben dit voor vele klanten mogen doen.

2. WordPress is voor simpele websites van kleine bedrijven

WordPress heeft het stigma dat het een hobbypakket is dat veel door kleine webbouwers wordt gebruikt. Het zou niet geschikt zijn voor complexe websites van grote bedrijven. Niets is minder waar! WordPress wordt gebruikt als basis voor allerlei grote en complexe websites. De website van Mercedes-Benz, The Walt Disney Company en Vogue zijn bijvoorbeeld opgebouwd in WordPress.

3. Een website in WordPress is niet veilig

Sommige mensen denken dat een website in WordPress laten bouwen niet veilig is, omdat het open source is. Die stelling is niet waar. Hoewel het klopt dat élke CMS in theorie gehackt kan worden, is WordPress juist heel veilig. Het systeem wordt voortdurend geüpdatet en voldoet daardoor juist aan de meest recente voorschriften op het gebied van privacy en veiligheid. Wel is het zo dat er meerdere hackpogingen gedaan worden op WordPress-websites, maar wanneer je werkt met een professionele WordPress-partner worden deze risico’s geminimaliseerd door het treffen van de juiste maatregelen. Bovendien zijn er plug-ins op de markt waarmee je je site heel goed kunt dichttimmeren. Maar dan moet je wel weten welke dat zijn.

Waarom is WordPress beter dan custom CMS?

Wij maken al onze websites in WordPress. Hieronder bespreken we de 4 belangrijkste redenen dat we dit doen:

1. Gebruiksgemak voor de klant

Een WordPress CMS is heel eenvoudig te gebruiken. Dat betekent dat ook niet-technische medewerkers hier goed mee overweg kunnen. Het werkt intuïtief en het bijwerken van teksten, foto’s en video’s is zeer eenvoudig. Wij bij Mindworkz hebben hier tevens een eigen ‘sausje’ over gegoten wat het gebruikersgemak nog sterker versimpeld zodat je zelf zeer eenvoudig de website kunt beheren.

2. Open Source

De kracht van WordPress zit volgens ons juist in het feit dat het een open source CMS is. Aan dit systeem werken miljoenen programmeurs wereldwijd. Dat maakt het systeem veel krachtiger dan een custom CMS waar misschien vier webbouwers aan werken.

3. Duizenden plug-ins beschikbaar die allerlei functies mogelijk maken

Omdat WordPress het meest gebruikte open source CMS ter wereld is, zijn er enorm veel mensen die op een of andere manier aan de software bijdragen. Van designers tot programmeurs en van marketeers tot ondernemers. Dit betekent dat er duizenden plug-ins beschikbaar zijn die allerlei functies mogelijk maken. We hoeven het wiel dus niet steeds opnieuw uit te vinden.

Is een bepaalde functie nog niet mogelijk? Of wil je net even iets anders? Dan kun je daarvoor ook maatwerk laten bouwen. Wij doen dat vaak voor onze klanten om de wensen optimaal te vervullen.

4. Website is toekomstbestendig en efficiënter door te ontwikkelen

Omdat wereldwijd zoveel mensen met dit systeem werken, is het toekomstbestendig: het systeem wordt voortdurend bijgewerkt en nieuwe functies worden mogelijk.

Bovendien: omdat WordPress niet ‘van ons’ is, zit je ook niet aan ons vast. Wil je met een andere partij verder werken aan jouw bestaande website? Dat is met WordPress geen probleem. Een andere webbouwer kan verdergaan waar wij gestopt zijn. Voor ons des te meer motivatie om jou als klant tevreden te houden!

Strategische website met WordPress

Wanneer je door ons een website laat bouwen, maken we niet alleen een mooie website die gemakkelijk te onderhouden is, maar kijken we ook naar de doelen die je met de website wilt bereiken. De techniek moet hier een ondersteunende rol in spelen: het moet de basis zijn waarmee je de door jou gestelde doelen kunt bereiken. WordPress vormt hierin voor ons de perfecte basis, wat je doelen ook zijn.

Ook een website laten maken?

Ben je overtuigd van de voordelen van een WordPress CMS vs een custom CMS? En wil je ook een website in WordPress laten maken? Maak dan snel een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

Download het plan van aanpak voor jouw nieuwe website

  • In 10 essentiële stappen komen tot een plan van aanpak voor jouw ideale website;
  • Breng je doelen en strategie in kaart om de juiste website te creëren.
  • En nog veel meer…
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.