Conversiegericht webdesign: breng je bezoekers in beweging

Tim Cosson
dinsdag 18 juli 2023
3 minuten

Peter, een fervent muziekliefhebber, is op zoek naar een nieuwe koptelefoon. Hij klikt op de eerste link die hij tegenkomt in zijn Google-zoekopdracht: een veelbelovende webshop voor audioproducten. De website laadt snel, het ziet er goed uit, maar na een paar minuten klikt Peter de website weer weg. Hij heeft niet gevonden wat hij zocht. De website was mooi, maar niet overtuigend genoeg. Hij heeft geen actie ondernomen: er was geen conversie.

Dit is een scenario dat je als website-eigenaar wilt vermijden. Het is niet genoeg om bezoekers naar je website te trekken; je wilt dat ze daar ook daadwerkelijk iets doen. Of ze nu een product kopen, zich aanmelden voor je nieuwsbrief of contact opnemen voor meer informatie, het doel is altijd conversie. Hoe kun je dit bereiken? Door gebruik te maken van conversiegericht webdesign. Wat conversiegericht webdesign precies is en hoe je dit kunt toepassen op jouw website, vertellen we je in deze blog.

Wat is conversiegericht webdesign?

Conversiegericht webdesign is een strategie die zich focust op het stimuleren van gebruikers om bepaalde acties op je website uit te voeren. In plaats van alleen aandacht te besteden aan esthetische aspecten (hoe de website eruitziet), kijkt conversiegericht webdesign naar hoe designelementen de bezoekerservaring kunnen beïnvloeden en bezoekers kunnen aansporen tot actie. Deze acties, ook wel ‘conversies‘ genoemd, variëren van het invullen van een contactformulier of het aanmelden voor een nieuwsbrief tot het doen van een aankoop.

Wat is het doel van conversiegericht webdesign?

Het doel van conversiegericht webdesign is dus tweeledig:

 1. Ten eerste wil je een positieve gebruikerservaring creëren, zodat bezoekers gemakkelijk vinden wat ze zoeken en graag op je website blijven.
 2. Ten tweede wil je bezoekers aanmoedigen om een bepaalde actie uit te voeren, om zo de doelen van je bedrijf te ondersteunen.

Belangrijke elementen in conversiegericht webdesign

Conversiegericht webdesign combineert diverse essentiële elementen om een aantrekkelijke en effectieve gebruikerservaring te creëren. Elk element draagt bij aan het uiteindelijke doel: je bezoekers aansporen tot actie.

 • Duidelijkheid: Het is belangrijk dat jouw bezoekers vanaf het eerste moment begrijpen wat je aanbiedt. Een duidelijke boodschap voorkomt verwarring en houdt de aandacht van de gebruiker vast.
 • Navigatie: Een intuïtieve navigatiestructuur leidt bezoekers moeiteloos naar de gewenste actie. Het moet gemakkelijk zijn om door je website te navigeren, omdat anders bezoekers gefrustreerd kunnen raken en vertrekken.
 • Snelheid: Een snelle laadtijd is cruciaal in onze digitale wereld. Een website die traag laadt, kan leiden tot een hoge ‘bounce rate’, omdat bezoekers geen geduld hebben om te wachten.
 • Visuele hiërarchie: Dit helpt bezoekers om snel de belangrijkste informatie op je site te identificeren. Het organiseren van elementen op een manier die prioriteit en belang aangeeft, kan bezoekers helpen om gemakkelijker door de inhoud te navigeren.
 • Call-To-Actions (CTA): Doeltreffende CTA’s nodigen bezoekers uit om een specifieke actie uit te voeren. Of het nu gaat om het kopen van een product of het aanmelden voor een nieuwsbrief: sterke CTA’s zijn essentieel voor het stimuleren van conversies.
 • Kleurgebruik: Kleuren kunnen krachtige emotionele reacties oproepen. Het kiezen van de juiste kleuren kan helpen om je boodschap te versterken en de gewenste actie te stimuleren.
 • Typografie: De keuze van lettertypes en -groottes kan de leesbaarheid en de algehele uitstraling van je site beïnvloeden. Goede typografie verbetert de gebruikerservaring en vergroot de kans op conversie.

Door al deze elementen samen te brengen, creëer je een website die er niet alleen goed uitziet, maar ook daadwerkelijk resultaten oplevert.

Call-To-Action-strategieën voor hogere conversies

In de wereld van conversiegericht webdesign is er één element dat onmisbaar is: de Call-To-Action (CTA). Een CTA is in feite een uitnodiging aan de bezoeker om een specifieke actie te ondernemen. Dit kan variëren van het invullen van een contactformulier tot het doen van een aankoop. Het is een krachtig hulpmiddel dat, indien op de juiste manier gebruikt, een belangrijke rol kan spelen in het stimuleren van conversies op je website.

Er zijn verschillende soorten CTA’s die je kunt inzetten, afhankelijk van je doel en de context:

 • buttons of knoppen
 • formulieren
 • tekstgebaseerde CTA’s

Het kiezen van de juiste CTA-strategie kan complex zijn en hangt sterk af van je specifieke doelen en je publiek. Het vereist aandacht voor zowel de vormgeving als de tekst van de CTA. Voor een diepgaandere kijk op hoe je verschillende CTA’s kunt vormgeven en hoe je de tekst in je CTA’s optimaal kunt formuleren, nodigen we je uit om dit artikel over CTA’s op onze website te lezen.

Kleuren, typografie en visuele hiërarchie

Naast een goede CTA-strategie zijn ook designelementen als kleur, typografie en visuele hiërarchie erg belangrijk in conversiegericht webdesign:

 • Kleur: De keuze van kleuren kan krachtige emotionele reacties opwekken en de gewenste actie van je bezoekers stimuleren. Zo kan het gebruikmaken van een sterk contrast tussen de tekst- en achtergrondkleur, zoals zwart op wit of omgekeerd, de leesbaarheid verbeteren en de aandacht vestigen op belangrijke Call-To-Actions.
 • Typografie: De juiste keuze van lettertype en grootte kan de leesbaarheid van je website aanzienlijk beïnvloeden. Een website met een helder, gemakkelijk leesbaar lettertype, zoals Arial of Helvetica, zal waarschijnlijk een grotere gebruikersinteractie hebben dan een website met een sierlijk maar moeilijk te lezen lettertype.
 • Visuele hiërarchie: Een duidelijke visuele hiërarchie, met prominente koppen en georganiseerde content, helpt bezoekers om snel en gemakkelijk de meest relevante informatie te vinden. Door belangrijke informatie op te laten vallen, kunnen bezoekers in één oogopslag de essentie van je website vangen.

Mindworkz: voor websites die doelen bereiken

Wil jij ook een website die je bezoekers echt aanzet tot actie? En ben je benieuwd wat Mindworkz hierin voor jou kan betekenen? Plan dan vandaag nog een vrijblijvend kennismakingsgesprek met mij in. Tijdens dit gesprek probeer ik duidelijk te krijgen wat jouw vragen en behoeftes zijn en vertel ik je hoe Mindworkz jou hierbij kan helpen. Dus, ben je klaar om de volgende stap te zetten en je website te transformeren in een conversiemachine? Neem dan vandaag nog contact met mij op.

Download het plan van aanpak voor jouw nieuwe website

 • In 10 essentiële stappen komen tot een plan van aanpak voor jouw ideale website;
 • Breng je doelen en strategie in kaart om de juiste website te creëren.
 • En nog veel meer…
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.