SEO-tips voor voice search: de toekomst van online zoeken

Tim Cosson
dinsdag 20 juni 2023
4 minuten

Het digitale landschap verandert voortdurend. De nieuwste verschuiving? De groei van voice search. Deze technologie, die het gebruikers mogelijk maakt om via gesproken commando’s naar inhoud te zoeken, is sterk in opkomst. Denk aan Siri, Google Assistent en Alexa. Van het vragen naar recepten tot het vinden van de snelste route naar huis: voice search is een steeds normaler onderdeel van ons leven.

De toenemende populariteit van voice search heeft ook invloed op Search Engine Optimization (SEO). Hoe dat precies zit, lees je in deze blog.

Wat is voice search?

Voice search is een technologie die gebruikers toestaat toelaat om gesproken commando’s te gebruiken voor het opzoeken van online informatie. In plaats van te typen, kunnen gebruikers simpelweg vragen stellen aan hun apparaten, zoals smartphones of slimme luidsprekers. De technologie gebruikt spraakherkenning om het commando te begrijpen en geeft vervolgens relevante informatie of voert een actie uit op basis van de vraag.

Door de verbetering in spraakherkenning en de groeiende populariteit van slimme apparaten nemen steeds meer gebruikers deze technologie op. Het gemak van het praten in plaats van het typen maakt voice search bijzonder aantrekkelijk voor de drukke moderne consument.

Hoe werkt voice search optimization?

Voice search optimization verschilt fundamenteel van traditionele SEO, omdat het zich concentreert op het afstemmen van jouw website-inhoud op de manier waarop mensen in hun natuurlijke taal spreken. Dit benadrukt het menselijke, interactieve aspect van voice-searchtechnologie.

Bij het zoeken naar een B2B-marketingseminar in een reguliere zoekmachine zou een gebruiker misschien “B2B-marketingseminar 2023” invoeren. Met voice search wordt deze zoekopdracht echter omgevormd tot een meer natuurlijke, gesproken vraag, zoals: “Waar kan ik het best een B2B-marketingseminar van 2023 bijwonen?”

Dit illustreert hoe voice search doorgaans leidt tot langere en gedetailleerdere zoekopdrachten. Het benadrukt ook de noodzaak van contextspecifieke informatie, zoals de kwaliteit van het seminar en de relevantie voor de zoeker. Bij het optimaliseren van onze inhoud voor voice search moeten we ons richten op het opnemen van longtail-zoekwoorden, het gebruik van natuurlijk klinkende taal, en het aanbieden van waardevolle informatie die aansluit bij de specifieke behoeften van onze doelgroep.

SEO-optimalisatie voor voice search: vier tips

Nu we het concept en het belang van voice search hebben belicht, presenteren we je vier cruciale stappen om je WordPress-website te optimaliseren voor deze opkomende trend.

1. Focus op longtail-zoekwoorden

Longtail-zoekwoorden zijn langer en specifieker dan de traditionele zoekwoorden. Deze zinsnedeachtige zoekwoorden worden vaak gebruikt in voice search, omdat gebruikers geneigd zijn om complete, natuurlijk klinkende zinnen te spreken in plaats van losse, gebroken zoekwoorden. Begin met het onderzoeken van mogelijke longtail-zoekwoorden die relevant zijn voor jouw bedrijf en integreer deze in de inhoud van je website − in blogs, productbeschrijvingen en zelfs in metatags en -titels.

2. Zorg voor een mobielvriendelijke website

Voice searches worden vaak uitgevoerd op mobiele apparaten, dus het is absoluut noodzakelijk dat jouw website mobielvriendelijk is. Een mobielvriendelijke website heeft snelle laadtijden, een responsief ontwerp dat zich aanpast aan verschillende schermformaten en een intuïtieve navigatie die gemakkelijk te gebruiken is op een touchscreen. Overweeg een mobile-firstbenadering bij het ontwerpen van je website om ervoor te zorgen dat je mobiele gebruikers de best mogelijke ervaring biedt.

3. Optimaliseer voor lokale SEO

Voice searches zijn vaak lokaal georiënteerd − gebruikers kunnen vragen naar “de dichtstbijzijnde pizzeria” of “een kapper in mijn omgeving”. Het is dus cruciaal dat jouw website is geoptimaliseerd voor lokale zoekopdrachten. Zorg ervoor dat jouw NAP-informatie (naam, adres, telefoonnummer) consistent en correct is op jouw website en op alle online vermeldingen, zoals Google Mijn Bedrijf. Deze consistentie helpt zoekmachines om jouw bedrijf te associëren met jouw locatie, wat de kans vergroot dat je wordt weergegeven in lokale zoekresultaten.

4. Maak gebruik van FAQ-pagina’s

Omdat voice-searchvragen vaak in de vorm van een vraag zijn, is het opstellen van een ‘Frequently Asked Questions’pagina een slimme manier om deze vragen te beantwoorden en tegelijkertijd je SEO voor voice search te verbeteren. Overweeg de meest voorkomende vragen op te nemen die jouw klanten kunnen hebben en gebruik natuurlijke taal en longtail-zoekwoorden in je antwoorden. Hierdoor kunnen zoekmachines jouw inhoud gemakkelijker associëren met relevante vragen van gebruikers.

Wil je ook een website die geoptimaliseerd is voor voice search? Neem dan vandaag nog contact op!

Bij Mindworkz staan we klaar om jou te begeleiden in de snel evoluerende digitale wereld van voice search. Met ons team van professionals ontwikkelen we op maat gemaakte WordPress-websites die afgestemd zijn op de unieke behoeften van jouw bedrijf. Daarnaast zorgen we met onze uitgebreide SEO-diensten dat jouw website geoptimaliseerd is voor de manieren waarop mensen vandaag de dag zoeken – of dat nu is door te typen, te tikken of te spreken.

Klaar om de toekomst van digitale marketing te omarmen? Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. We bespreken graag jouw vragen en behoeften en laten je zien hoe Mindworkz jouw online aanwezigheid kan verbeteren.

Download het plan van aanpak voor jouw nieuwe website

  • In 10 essentiële stappen komen tot een plan van aanpak voor jouw ideale website;
  • Breng je doelen en strategie in kaart om de juiste website te creëren.
  • En nog veel meer…
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.